Ragbi 13 je sport koji se igra u preko 30 zemalja sveta, a u Australiji, Engleskoj, Francuskoj i na Novom Zelandu važi za jedan od tri najpopularnija sporta sa preko 500 000 registrovanih igrača i do 300 000 igrača u školskim takmičenjima. Sport ima tradiciju dugu više od 100 godina, zvanično se igra od 1895. godine. Kod igrača ragbi 13 sporta dolazi do izrazitog razvoja fizičkih predispozicija i spreme. Na prvi pogled sport deluje veoma agresivno, međutim svaki kontak i svaki potez je dobro promišljen i kontrolisan strogim pravilima igre. Da bi se izveo uspešan napad potrebna je inteligencija – mogućnost donošenja odluke u momentu i odlična koordinacija. Ragbi 13 sportom se mogu baviti kako muškarci tako i žene svih uzrasta, bez obzira na visinu ili težinu.

Pravila

Početni tim se odlučuje bacanjem novčića. Utakmica ima dva poluvremena od po 40 minuta.

Napadački tim (tim koji ima loptu) ima 6 faza napada da osvoji poene. Na kraju neuspešne završne faze napada, lopta se predaje drugom timu koji time započinje prvu fazu svog napada.

Faza napada se završava kada je igrač koji nosi loptu zaustavljen. Zaustavljeni igrač predaje loptu svom saigraču (play-the-ball) koji otpočinje novu fazu napada, a protivnička linija odbrane se povlači 10 metara.

Esej se postiže spuštanjem lopte na zemlju iza suparničke gol linije. Ukoliko je esej postignut, napadački tim ima priliku da šutira na gol.

Gol se postiže šutom lopte između vertikalnih postova i iznad prečke.

Ukoliko igrač napadačkog tima ispusti loptu, lopta prelazi u ruke suparničkog tima.

Ukoliko je dosuđen penal, kapetan napadačkog tima može da izabere da li želi da pokuša da šutira statični gol ili želi da započne novu seriju napada.

Nije dozvoljeno

Bacati loptu napred. Isključivo je dozvoljen šut napred.

Obarati igrača koji nosi loptu tako da glava udara direktno u teren.

Napadati ili zaustavljati igrača koji ne nosi loptu.

Hvatati ili udarati igrača iznad ramena u pokušaju zaustavljanja.

Razgovor sa sudijom ukoliko igrač nije kapiten tima.

Opstrukcija - igrač koji nosi loptu ne sme se kretati direktno iza svojih saigrača tako da protivnički igrači odbrane nemaju šansu da ga zaustave.

X