Šta je ragbi liga?

Ragbi liga je kontaktni sport između dva tima od po trinaest igrača koji se igra na pravougaonom travnatom terenu. Liga je jedan od dva koda u svetu ragbija, i potiče od čuvene podele od ragbi Unije davne 1895.godine u engleskoj. Podela je nastala zbog problema oko plaćanja igrača. Pravila ragbi Lige su tada znatno promenjena kako bi proizvela zanimljiviju igru koja bi se više dopala gledaocima.

Često citiran kao jedan od najtežih i veoma fizički zahtevan timski sport, cilj u ragbi ligi je da se lopta nosi ili šutne prema protivničkoj poen zoni gde se postižu sami poeni tako što se lopta spusti u tu zonu: ovo se u Srbiji naziva esej. Nakon sto je esej postignut, tim koji je poentirao dobija šansu da svoju prednost uveća dodatnim poenima tako što će  pokušati da loptu šutne izmedju stativa, to se zove pretvaranje. Opozicija će pokušati da zaustavi napadačku stranu tako što će obarati igrača sa loptom pravilima propisanim zahvatima.

Ragbi Liga čuva svoje mesto u kulturi i istoriji u mestima gde se igra. Evropska Super Liga i Australijska Nacionalna Ragbi Liga su najelitnija klubska takmičenja. Ragbi Liga je internacionalni sport pretežno zastupljen u Evropi, Australiji i Pacifičkim zemljama. Trenutni svetski šampion je ekipa Novog Zelanda.

Cilj u ragbi Ligi je da se za 80 minuta postigne što više poena kroz eseje, pretvaranja i šuteva iz igre(drop golovi) u odnosu na protivničku ekipu. Ukoliko je rezultat nerešen na kraju oba poluvremena, svaki po 40 minuta, rezultat se može prihvatiti ili nastaviti utakmicu u takozvanima produžecima prema pravilima zlatnog poena (prvi sledeći poen). To naravno zavisi od sistema takmičenja.

Postizanje eseja je najčešći način da se poentira tako što igrači trče sa loptom ili je šutiraju ka protivničkoj poen zoni, dobacuju se medjusobno kako bi zaobišli odbrambene igrače.. Esej se postiže tako što se lopta spusti u polje ili na liniju koja deli poen zonu i teren, njegova vrednost je 4 poena. Pretvaranje nakon postignutog eseja,ukoliko je uspešno, vredi 2 poena kao i pretvaranje nakon što je dosudjen penal. Šut iz igre ili drop šut nosi vrednost od 1 poena.

Pas u ragbiiju ili dodavanje može da se izvrši samo unazad ili u stranu. Saigrači u tom slučaju moraju da budu blago unazad u odnosu na igrača sa loptom kako bi prihvatili pas, to je jako bitno prilikom šuta jer igrači koji se u tom momentu nadju ispred igrača koji je uputio šut, oni su u nedozvoljenoj  poziciji – ofsajdu. Jedino igrač koji kod sebe ima loptu može biti oboren. Igrač je oboren onog trenutka kada je njegovo dalje kretanje onemogućeno,  ili ako je spušten na zemlju. Napadačka strana ima maksimalno 6 pokušaja u jednom posedu pre nego što se posed lopte zameni. Posed lopte je jako bitna stavka.